: +31.(0)6 21 30 15 18

: complimedmedical@icloud.com

     Home   |   Onderzoek  |  functionele geneeskunde | Behandeling  | Testimonia | Contact & route |  | Tarieven                                                                   

 

Oxidatieve stress

Fibromyalgie

Fibromyalgie  {FM} is  een onderkende aandoening waarbij mensen een verspringende pijn ervaren, vermoeid zijn en slaapstoornissen hebben.  Andere namen voor FM zijn; weke delen reuma en er zijn raakvlakken met het Chronisch vermoeidheid syndroom of wel het CFS.

De waarheid is dat zeker 85% van alle patiënten significant beter kan worden met de juiste instructies. De werkelijkheid is dat de meeste FM naar huis gestuurd worden met je moet er maar mee leven en een recept voor een antidepressiva.


Waar moet u mee beginnen? Het beste is eerst te beginnen met een intake fibromyalgie.doc in te vullen en mij per mail terug te sturen.  Aan de hand daarvan wordt er met  contact opgenomen  om te zien welke testen voor u relevant zijn.  Door stoorzenders weg te halen en de juiste behandeling kunt u echter een stuk verder komen, met minder pijn, beter slapen en beter functioneren.


De pijn wordt ervaren in de spieren en aanhechtingen maar recentelijk onderzoek heeft aanwijzingen dat het een stoornis betreft van het centrale zenuwstelsel wat zich uit als abnormale pijnsensaties en disfunctie.


Pijn: De drie meest voorkomende symptomen zijn; pijn met tenderpoins; pijnlijke drukpunten in een aantal specifieke spiergroepen: zoals tussen schouder en hals,in de lagere gedeeltes van de nek, vlakbij de wervelkolom, meestal aan twee zijden, pijn op de ribben bij de aanhechting van het borstbeen, bepaalde plaatsen op de bovenarm, aan de zijkant van het onderbeen, bepaalde aanhechtingen in de bilstreek en heup en bij de knie.

De pijn kan verspringen en hoeft niet op alle plaatsen aanwezig te zijn. Het is een griepachtige pijn die kan branden, scherp kan zijn of zeurend en schietend.

Meestal is er een stijfheid bij die ook ‘s morgens bij het opstaan al kan worden ervaren.Vermoeidheid: Iedereen is wel eens moe, maar FM patiënten zijn vaak zo uitgeput dat zelfs simpele dagtaken gehinderd worden. Rust helpt dan vaak ook niet afdoende. Mensen met CFS verbranden hun koolhydraten slecht waardoor 75 % van de energie niet doorkomt en vetten slecht omgezet worden. Dit geeft een effect op de hersenen, immers hersenen bestaan vooral uit vet, op de lever waar het een belasting voor geeft, en op de darm door slechte absorptie van kostbare nutriënten en spieren (pijn vooral na inspanning}.


Slaap problemen; variërend van moeilijk in slaap komen tot frequent wakker worden gedurende de nacht om daarna niet uitgerust wakker te worden. Patiënten komen niet goed in een diepe slaap die nodig is om het lichaam te laten uitrusten van de dag en te verfrissen voor de komende dag.

Iedereen heeft slaap nodig, mens en dier, zonder kwaliteit slaap kunnen we niet optimaal functioneren.


Veel FM patiënten hebben een scala van soms overlappende klachten:

  1. allergie

  2. migraine

  3. gist en schimmel infecties

  4. restless legs ME/CFS myalgic encephalomyelitis/chronic fatique syndrome

  5. IBS geïrriteerde /spastische darm

  6. Lupus

  7. Multiple sclerose

  8. Hypothyreoïdie

  9. cervicaal compressie syndroom

  10. slaap apneu

  11. Raynaud syndroom

  12. Sjogren disease

  13. myofaciaal syndroom

  14. depressie

  15. osteoporose

  16. meervoudige chemische sensitiviteit

  17. osteo-artritis

  18. reumatiode artritis

  19. terugkerende blaasontstekingen


Evenals allergie of intolerantie voor bepaalde voeding, duizelig zijn, hoofdpijn, dove plekken of tintelingen, depressie, gevoelig voor kou of warmte, restless legs syndroom RLS, visus problemen,  geheugen stoornissen en andere cognitieve stoornissen.


Bij fibromyalgie is vaak een genetische component aanwezig. Als je zelf FM hebt is de kans groot dat iemand in de familie ook deze aandoening ontwikkeld.


Hoe is Fibromyalgie te diagnostiseren?

Fibromyalgie kan alleen worden vastgesteld door een ervaren behandelaar op basis van een gerichte anamnese en onderzoek. Meestal is er sprake van bepaald trauma wat de aandoening getriggert heeft. Dit trauma kan een fysieke oorzaak hebben, door een ongeval of een geboorte, of meer een emotioneel trauma met langdurige persisterende stress.

Er zijn verschillende stoornissen met dezelfde symptomen en specifieke testen aangepast aan de patiënt en zijn medische historie kunnen nodig zijn.Onafhankelijk van wat de symptomen zijn of welke triggers deze in gang hebben gebracht er is zeker sprake van tastbare aandoeningen als:

Verminderde doorbloeding van sommige delen van het brein, wat de pijn kan verklaren en de cognitieve stoornissen

een verhoogde substantia P een neurotransmitter die werkt op pijnsensatie  enlage spiegels van het groeihormoon

Een laag niveau van een bepaald hormoon dat werkt op de bot en spieren

Een laag gehalte aan neurotransmitters , seratonine, dopamine en cortisol

Een laag gehalte aan creatine en adenine , die werken op de spier chemieOmdat de oorzaak van FM nog een mysterie is blijft de behandeling vaak beperkt tot symptoom bestrijding.

De meeste patiënten hebben echter zeker baat bij een multidisciplinaire aanpak waarbij medicatie goed gecombineerd moet worden met complementaire geneeskunde, gerichte en niet te zware oefeningen, voedingsadvies, immuunmodulatie en life-style veranderingen.

Complimed biedt u een totaal advies en behandeling van uw klachten. We hebben reeds 25 jaar ervaring en hebben duizenden patiënten behandeld met deze stoornis.